+45 75 16 26 00
Åbningstider

Esbjerg - en moderne by med mange oplevelser

I den anden halvdel af det 19. århundrede havde Danmark ikke en eneste havneby på Jyllands vestkyst, efter vi tabte krigen i 1864 og dermed en del af Danmark. Danskerne ønskede deres egen havn ved Vesterhavet, og man valgte et sted med et par bondegårde, nogle huse og mindre end 25 indbyggere. Ud af dette beskedne sted voksede der sig en storby med 120.000 indbyggere, en havn med en 12 kilometer lang kaj og et spændende kulturliv.

Seværdigheder og attraktioner i Esbjerg og omegn

Esbjerg er en moderne og dynamisk havneby med mange muligheder for underholdning og aktiviteter. Der er mange seværdigheder i og omkring Esbjerg, som man ikke skal gå glip af, når man holder ferie i sommerhus på Fanø. Færgeoverfarten fra Fanø til Esbjerg tager kun 12 minutter, og mange af seværdighederne kan nås til fods eller med cykel. Fra Fanø Færgen tager det 10 minutter at gå til fods til byens centrum. Esbjerg, Danmarks femte største by, har landets længste gågade med masser af butikker, restauranter og caféer.

Naturen omkring Esbjerg

Vadehavet ved Esbjerg er den største nationalpark i Danmark og et sandt paradis for naturelskere. I Esbjergs havn kan man komme på havnerundfart eller sælsafari. Det er en stor oplevelse at se sælerne i deres naturlige element, når de svømmer i havet og ligger og hviler sig på sandbankerne. Det er også muligt at komme på tur i Vadehavet med en naturvejleder, så man kan lære om livet i Vadehavet. Vadehavet er en helt specielt form for natur, der er skabt af særlige tidevandsforhold. Vadehavet er optaget på UNESCOs verdensarvsliste og er et stort naturområde, der starter ved Ho Bugt nord for Esbjerg og ender ved den hollandske by Den Helder i syd.

Marbæk plantage lidt nordvest for Esbjerg ud til Ho bugt er bestemt også et besøg værd. Her er ikke blot utrolig smuk natur med et rigt og varieret plante- og dyreliv fordelt på både hede og skov, der er også et naturformidlingscenter, og der er anlagt en skønt naturlegeplads til små og store legebørn, samt overnatningssteder til dem, der ønsker at tilbringe natten i det fri.

Vognsbølparken - en oase i Esbjerg

Hvis man søger ro og afslapning in Esbjerg, skal man besøge parkanlægget Vognsbølsparken i byen. Det er et afvekslende område med skov, park og dyrehave på 178 hektar midt i Esbjerg. Det er en oplevelse at gå en tur i området, hvor der både er legeplads, dyrehave med sikavildt og yndige små søer. Fra et udsigtstårn kan man iagttage fuglene, og de store græsplæner indbyder til boldspil og solbadning om sommeren. På andre engområder græsser skotsk højlandskvæg. Der er desuden et toilethus med et handicaptoilet i området, samt borde og bænke, så man kan tilbringe en hyggelig dag i området. Der er tænkt på kørestolsbrugere i forbindelsen med planlægningen af området, så der er lavet ramper i stedet for trapper. Om sommeren danner området rammerne omkring friluftskoncerter, cirkusoptræden og sportsarrangementer.

Kunstoplevelser i Esbjerg

Kommer man til Esbjerg, er det næsten obligatorisk at tage hen til Svend Wiig Hansens monumentale 9 meter høje kæmpeskulptur ’Mennesket ved Havet’, der er placeret midt i naturen ved Sædding Strand, og er et imponerende skue. Skulpturen er næsten blevet et vartegn for Esbjerg, og den er et populært udflugtsmål for mange feriegæster. Skulpturen kaldes ’De fire hvide mænd’ i folkemunde, og de hvide mænd, skal skildre det rene og ufordærvede menneskes møde med naturen.

På Esbjerg Kunstmuseum kan I fordybe jer i moderne kunst fra ind- og udland. Kunstmuseets samling er fra det 20. århundrede og frem, og kunstmuseet viser de nyeste tendenser på kunstscenen og der er 5-7 særudstillinger årligt, blandt andet med international samtidskunst. Esbjerg Kunstmuseum søger gerne nye grænser for kunsten og bevæger sig langt væk fra den klassiske opfattelse af et støvet, kedeligt museum, udelukkende med billedkunst på væggene. Her er et eksperimentarium for etablerede kunstnere, og museet afprøver nye måder at præsentere kunst på, så den for eksempel indgår i et samspil med musik og naturvidenskab.

Det historiske Esbjerg

I kan også tage en tur på Esbjerg Museum, hvor I kan få et indblik i livet og udviklingen i Esbjerg og omegnen fra oldtiden til den moderne tid. Der er skiftende udstillinger, der på spændende vis sætter fokus på emner der vedrører stedet og udviklingen. Der er også en imponerende udstilling om rav.

Esbjerg Byhistoriske Arkiv giver ved hjælp af fotografier og skiftende udstillinger de besøgende et interessant indblik i Esbjergs 150 årige historie. Her tilbydes der også byvandringer, så man kan komme rundt i gaderne og få byens historie fortalt. I Esbjerg er der også en historisk samling fra besættelsestiden. ’Historisk samling fra besættelsestiden’ rummer en samling af illegale tidsskrifter, fotos, bøger og forskellige genstande og beretninger fra besættelsestiden fra 1940 til 1945. Ved Sjelborg kan man se resterne af brandtomterne efter en boplads fra den ældre romerske jernalder. Esbjerg Museum udgravede en del af tomterne i årene 1954-57. Husene blev forladt efter en brand, og de har været lavet af græstørv med en lerbeklædning indvendig med tag af strå eller halm.

Musik i Esbjerg

Musikhuset i Esbjerg er det kulturelle midtpunkt i Sydvestjylland. Det er tegnet af de berømte arkitekter Jørn og Jan Utzon, og skaber et musikmekka, der byder på toner lige fra opera til musicals, teater og ballet. Her kan I blandt andet opleve Johann Strauss, Münchner Freiheit, Sko/Torp og Don Juan. Esbjerg Rockfestival afholdes hvert år i juni i Vognsbølparken. Her optræder både nationale og internationale rockstjerner. Spillestedet Tobakken kan man høre både store og små navne fra Danmark og udlandet, så som Slipknot, Dúné, Sko og Torp og Niels Hausgaard. Der er koncerter og underholdning for enhver smag og indenfor mange forskellige genrer. Her kan også opleve stand up-shows og Esbjerg Revyen.

Der er et hav af muligheder for at få nogle dejlige oplevelser med hjem, når I er på ferie i sommerhus på Fanø. Et besøg i Esbjerg giver jer mulighed for at opleve en spændende by med et levende kulturliv. Her kan I få en hyggelig dag med shopping og frokost på café eller restaurant, museumsbesøg eller naturoplevelser. I kan også vælge at tage til Esbjerg og få en hyggelig aften med lækker mad på restaurant og efterfølgende en dejlig musikoplevelse på musikhuset eller et hyggeligt spillested.