+45 75 16 26 00
Åbningstider

Badestrand og Vesterhavet

Langs Fanøs vestkyst strækker der sig en 15 kilometer hvid sandstrand. Sandstranden er kendt som en af de bedste og mest sikre badestrande i Europa. Stranden er desuden meget fast og det er muligt at køre på den med bil og på cykel. Stranden indbyder til mange forskellige aktiviteter som for eksempel at flyve med drage, strandsejling, windsurfing, cykle, ridning, fodbold og samle rav.

Strandsejling på Fanø

Man kan strandsejle på Fanø strand hele året rundt. Som det gælder for alle former for sejlsport er vinden her det vigtigste element. Det er ikke nødvendigt at investere i en strandsejler i første omgang, for der er en strandsejlerskole på stranden, så man kan afprøver om strandsejling er noget for én, og hvor man kan lære at styre en strandsejler. Den type strandsejler, man kan leje her hedder blokarts. Det er også muligt at leje en med to siddepladser så børn og forældre kan prøve strandsejling sammen. Man ser også flere og flere kite-buggies på Fanøs strand. På kite-buggyen er der ikke et fast sejl, men i stedet for en faldskærm ligesom ved kite-surfing. Strandens faste underlag og de meget stabile vindforhold gør, at Fanø strand er en af de bedste strandsejlpladser i Europa.

Surfing ved Fanøs kyster

Windsurfere har rigeligt med plads til at udøver deres sport ved ferieøens Fanøs kyster. Der er især gode forhold for begyndere på Fanø. Adgangen til stranden giver ekstra gode betingelser for windsurferne, for man kan køre på stranden og helt ned til vandkanten, så man ikke skal slæbe alt udstyret henover klitter og strand. Både uøvede og professionelle windsurfere kan finde en god og sikker plads at surfe ved Fannøs kyst, hvis man er godt forberedt og holder sig til sikkerhedsreglerne. Man kan se windsurfere ved Fanøs kyster hele året rundt. Mange tyskere og windsurfere fra hele Europa tager deres udstyr med til Fanø i ferien for at windsurfe.

Ridning på stranden

Der er en del rideskoler på Fanø, og de fleste tilbyder udflugter på hesteryg for begyndere og øvede. Udflugter og rundture på øen udbydes i sommermånederne fra juni til september, og det er en enormt populær ferieaktivitet for mange feriegæster. Den helt specielle oplevelse, det er at opleve naturen fra hesteryg er et ferieminde mange i alle aldre gerne vil have med hjem fra ferien på Fanø. Det er en fantastisk oplevelse at ride i flok på stranden tidligt om morgenen eller galopere i solnedgangen op aftenen. Fanø er ideel til ridning, da der er mange skovstier, markveje og et system af ridestier, samt naturligvis den lange strand, så man kan komme rundt på hele øen og få en udfordrende og varieret ridetur. Det er muligt at tage sin egen hest med til Fanø, men de fleste vælger at leje en hos en af de lokale rideskoler og tage med på en guidet ridetur.

Fanøs vilde og vidunderlige natur

På grund af vinden, flod og ebbe og havstrømmene er strandene på Fanø hele tiden i forandring. Den store sandbanke Søren Jessens Sand ved Fanøs nordlige spids er vokset så meget i tidens løb, at den i dag er forbundet med øen. Ved normalt højvande er sandbanken ikke mere under vand, og den er derfor blevet et populært udflugtsmål for folk, der går tur og nyder havet og naturen. Der er bilfri område på Søren Jessens Sand og på stranden ved Fanøs sydspids. Resten af den 15 kilometer lange sandstrand er delt op i områder, så sandsejlere, windsurfere og badegæster ikke forstyrrer hinanden. Stranden er en vigtig del af ferien på Fanø, og her nyder feriegæsterne at bade, tage sol, flyve med drager, spille bold og lede efter spændende skaller og rav. I kan være heldige at finde rav efter højvande, hvor vandet trækker sig tilbage og efterlade det lette rav sammen med bunker af strå, tang og små stykker træ. Vindes retning har også indflydelse på ravets fremkomst, der efter gamle garvede ravsamleres mening er bedst at finde, når vinden slår om i øst efter en god omgang vestenvind. Den bedste årstid at finde rav i er vinteren, men det betyder ikke, at sommerens turister på Fanøs ikke kan være heldige at få et stykke af Nordens guld med hjem i lommen. Det er vigtigt at være opmærksom på tidevandet, når man opholder sig på Fanøs strand. Er man i bil, er det en god idé at holde den under opsyn og ikke forlade den i længere tid. Mange feriegæster på Fanø er blevet overrasket af tidevandet og har måtte overvære, hvordan bilen pludselig blev omsluttet af Vesterhavet.

Rådet for større badesikkerhed har lavet en app, der hedder STRANDKLAR. Det er en rigtig god idé at downloade app’en inden I tager på ferie, for skulle der opstå et uheld, så giver app’en jer gps-koordinaterne på den nøjagtige position, hvor I befinder jer, så et eventuelt redningsmandskab kan finde jer.

Strandenge og nye klitter

Stranden ved Rindby er i dag dobbelt så bred som den var for en halvt århundrede siden. Det har gjort det muligt for specielt hårdføre planter at slå rod, som for eksempel sand-hjælme, der trives i sand og modvirker sandflugt. Over tid har klitterne udviklet sig og har vokset sig store. Derfor har de sommerhuse, der havde panoramaudsigt over havet for 25 år siden, en begrænset udsigt eller slet ingen havudsigt.

Syd på Fanø ved Sønderho kan man se landskabets udvikling specielt tydeligt. Her er naturen ved at skabe en grøn strandeng. På dette sted tager højvandet ikke så meget sand med sig, for sandbanken Galgerev ud for kysten fungere som en bølgebryder. Derfor har hårdføre planter gode betingelser for at udvikle et kraftigt rodnet, brede sig og holde på sande, så nye klitter opstår.