+45 75 16 26 00
Åbningstider

Musik og dans overleveres til hver generation

Ikke mange steder i Danmark kan fremvise en ubrudt spillemands- og dansetradition, som Fanø kan. Og ikke mange stedet er traditionen stadig så nærværende og betydningsfuld som her. Befolkningen har haft brug for musikken og dansen til at feste sammen og nærme sig hinanden efter lang tids adskillelse, når sømændene havde været længe til havs. Både musik og dans udtrykker derfor glæde, men også afsavn og sorg.

Folkemusikken på Fanø adskiller sig fra andre typer af traditionsrig folkemusik, da den i høj grad er præget af øens søfartshistorie og sømændenes rejser til fremmed egne. Musikken er derfor inspireret af fremmed landes musiktraditioner så som England, Holland og Skandinavien, og den er tilpasset til de to Fanø-danse Sønderhoning og Fannik. Endnu et specielt træk ved Fanøs traditionelle musik er, at den er blevet overleveret fra generation til generation uden noder. Folkemusikken lever i bedste velgående på Fanø, og er en naturlig del af øboernes hverdag og en vigtig del af festlige begivenheder på øen. Der er mange mennesker, der holder af Fanøs specielle musiktradition og som med stor lidenskab og engagement arbejder for at videreføre folkemusikken på Fanø. Én af dem er en af Danmarks populære folkemusikere Peter Uhrbrand, som har bosat sig på Fanø, som værner kærligt om Fanøs folkemusik, så den ikke uddør.

Traditionsrig danseglæde på Fanø

På ferieøen Fanø har folkemusik og dansekultur eksisteret i over 300 år. Hvert år i juli fejrer byerne Nordby på øens nordlige del og Sønderho på øens sydspids de gamle musik- og dansetraditioner med de festlige Sønderhodagen og Fanikkerdage, hvor folkedragter vises frem og gamle tider og traditioner fejres.

Fanniker og Sønderhoning er traditionelle danse, der er opkaldt efter indbyggerne i Sønderho og Nordby. Sønderhoning, Fannik og rask Sønderhoning er danse, der vidner om en ubrydelig tradition. Folkedansene minder om en svensk polka, men teknikken bag musikken er usædvanlig og melodierne er meget svære at spille. Dansen Sønderhoning virker noget tungere end dansen Fanniker, og dansen rask Sønderhoning bliver danset i et hurtigere tempo.

Gamle toner - unge musikere

Der er ingen risiko for at musikken på Fanø uddør med de nye generationer. Børnene på Fanø er opvokset med musikken, og for dem er den lige så naturlig og vigtig som den luft, de indånder. Tove de Fries, stammer fra en lang linje af folkemusikanter på Fanø, og hun har samlet en lille gruppe af børn på Fanø, som med stor entusiasme spiller den gamle Fanømusik. Gruppen kaldet sig Fanø Fiddlers, og de har blandt andet optrådt på Tønder festivalen og i København. Fanø Fiddlers er med til at udbrede kendskabet til Fanøs smukke musikskat og samtidig at gøre folkemusikken accepteret af et yngre publikum.

Festivaler med forrygende folkemusik

Når heden blomstrer og eftersommeren stadig afgiver lidt varme, bliver der midt i september afholdt Godtfolk Festival på ferieøen Fanø. Her mødes forskellige musikere, bands, dansere og fans af folkemusik for at tilbringe en hyggelig weekend sammen i folkemusikkens tegn.

Godtfolk Festival er en mangfoldig og eksperimenterende musikfestival, hvor der i første række lægges vægt på mødet mellem forskellige mennesker, musikere og kulturer. Godtfolk Festivalen er en kombination mellem danseopvisninger og Folk rock med unikke bands fra hele verden. Her råder kvalitet og originalitet!

I august kan man opleve Fanø Free Folk Festival, en ret ny musikfestival, der afholdes i Sønderho. Festivalen er et festligt og intimt møde mellem eksperimenterende musikere og publikum i hyggelige rammer med lokale øl, kryddersnaps, kaffepunch og lækker mad. Der er toner fra mange musikgenre, der flettes sammen til nye spændende udtryk, blandt andet fra rock, folkemusik, jazz og elektronisk musik. På Fanø Free Folk Festival kan I få en stemningsfuld oplevelse med internationale toner fra mange forskellige lande.

Lad jer fortrylle af de mangfoldige toner fra Fanø på disse helt specielle musikfestivaler.

Sov godt på Fanø

Tager I til Fanø for at opleve en af de mange festivaler, der bliver arrangeret på øen i løbet af året, kan I med fordel vælge at bo i sommerhus. Sommerhuset er giver jer mulighed for at slappe af og hygge mellem de mange festivaloplevelser. Er besøget på festivalen forsat til den lyse morgen eller har man fået smagt på lidt for mange af de lokale øl, så er der ikke noget bedre end at komme til hægterne igen i et sommerhus. Fred og ro, eget soveværelse med en blød seng, fjernsyn, gåture i den friske luft og fælles madlavning i sommerhuset er balsam for krop og sjæl, når man har festet og danset på Fanø.

En stor del af festivalerne på Fanø foregår i Sønderho, som i 2011 blev kåret til Danmarks smukkeste landsby. Selve byen er idyllisk og virker næsten som et levende museum med de flotte gamle huse. Uanset om I lejer et sommerhus tæt på centrum i Sønderho eller et sommerhus lidt udenfor byen midt i naturen, så er I sikre på at få en fantastisk ferie med masser af musikoplevelser, natur og afslapning.