+45 75 16 26 00
Åbningstider

Turismen kommer til Fanø - Wellness anno 1851

I midten af 1800-tallet begyndte man at forstå det salte Vesterhavs helsebringende virkning, og i 1851 åbnede Danmarks første badeanstalt ved Nordby havn på Fanø. Projektet viste sig at være en turisme-succes, og herefter gik det slag i slag med etablering af nye og flere badehoteller i Nordby, Sønderho, samt på Fanøs vestkyst og turisterne strømmede til.

Fanø Nordsøbad, som senere blev ændret til Fanø Vesterhavsbad og i dag blot kaldes for Fanø Bad blev med støtte fra Danmarks Turistråd etableret som Danmarks første kurbadested i 1891. Mondæne hoteller og prægtige strandvillaer skød op og blev samlingssted for et stort, internationalt publikum. Fundamentet for turismen på Fanø var lagt.

Hvad betyder Wellness?

Folk kommer stadig til Fanø, for at få det bedre både fysisk og psykisk. Afslapning og bevægelse i rigelige mængder er kodeordet, når der holdes ferie på Fanø. I vore dage snakker man om wellness, når man skal forkæle sig selv lidt ekstra. Begrebet wellness, det at føle sig godt tilpas, stammer fra England og blev nævnt for første gang i midten af det syttende århundrede. Ordet kan oversættes til ’god sundhed’. Wellness blev til et livsstilskoncept i midten af det 20. århundrede, som går ud på at dyrke sundheden, nyde og have det godt. I vore dage handler wellness om behandlingsmetoder, der forbedrer den fysiske og åndelige sundhed, men også om at forkæle sig selv.

Mange wellness-steder, så som svømmehaller, kuranstalter og hoteller tilbyder i dag massager og spabad under betegnelsen wellness. Wellnessbranchen er en milliardforretning og fordi begrebet ikke er beskyttet, bliver mange produkter betegnet som wellness og dermed som noget, der bidrager til sundheden, som for eksempel the, mineralvand og marmelade. Magnet- og vandbehandlinger hører også ind under begrebet wellness. Siden slutningen af det 20. århundrede er man begyndt at give forskellige produkter certifikater for at højne kvaliteten af wellness-turismen.

Nu opfattes wellness som en passiv form for afslapning. De fleste mennesker forbinder wellness med massage eller et spabad. Og wellness forbindes i høj grad med ferie. For det meste bliver wellness tilbudt i form af mental og fysisk afslapning, så som massage, sauna og spa.

Wellness i sommerhus

Man kan stadig tage til Fanø for at pleje krop og sjæl. Mange sommerhuse på Fanø har både sauna, spa eller swimmingpool, så I kan holde jeres helt egnen afslappende wellnessferie i sommerhus. Naturen, roen og den friske saltluft på Fanø giver velvære og virker afslappende. Øens mange muligheder for aktiviteter og motion er med til at øge sundheden i ferien. Ønsker I wellnessbehandlinger, når I holder ferie i sommerhus, er der flere muligheder på Fanø og omegn.

Helsehuset Fanø i Nordby tilbyder forskellige typer alternativ behandling blandt andet healing, kranio sakral massage og hømopatisk medicin. Dolce Vita Spa og Wellness i Esbjerg tilbyder spa, wellness og professionel hudpleje. Chianty Spa & Wellness i det vestlige Esbjerg er en skønhedssalon med wellness. Vil man ikke have så store udgifter i forbindelse med wellnessoplevelsen i sommerhusferien på Fanø, kan oplevelsesbadet Fanø Badeland anbefales. Man kommer til det ad Strandvejen i Nordby. I Esbjerg Idrætspark ligger svømmestadion Danmark. Der er blandt andet et stort tropisk badeland med bassiner og rutsjebaner. Her er også forskellige typer af saunaer, dampbad, spa og der tilbydes saunagus

Fanø - ekspert i turisme

Det er ikke så underligt, at turister har strømmet til Fanø i over hundrede år. Øens beliggenhed søger for rigeligt med frisk luft, smuk natur med højt til himlen og en bred sandstrand, hvor der er frihed til at være sig selv og kaste sig ud i leg, sportsaktiviteter eller bare kaste sig i Vesterhavets blå bølger. Vadehavet er en helt unik naturoplevelse, og muligheden for at se sæler er en stor oplevelse for mange. Fanø er også kultur med museer og de kulturhistoriske landsbyer Nordby og Sønderho. Her er noget for børnefamilier, sportsudøvere, naturelskere og livsnydere.

Endnu en stor fordel ved Fanø, er at fanikkerne sandelig ikke sidder med hænderne i skødet, men har skabt en masse årligt tilbagevendende festivaler, som trækker en masse mennesker til øen i løbet af året. For musikelskerne er der hele to fede musikfestivaler på Fanø. Den relativt nye musikfestival Fanø Free Folk Festival er en alternativ og eksperimenterede musikfestival, der blander mange musikgenrer. Den kendte og traditionsrige musikfestival Godtfolk med folkemusik fra både ind- og udland afholdes i september. Fanø Rocker i maj måned er en to dages festival i Nordby med udsigt over Vadehavet.

Både Fannikerdagene og Sønderhodagen løber af stablen i juli, og er en forrygende festivaler, hvor øens kulturarv og fortid levendegøres med opvisninger og små skuespil. De smukke folkedragter bæres med stolthed og der danses på traditionel vis, serveres god mad og lækre lokale specialiteter. Holder I af at få fortalt en god historie, så er Fanø Fortællefestival noget, der skal opleves. Her bliver der fortalt eventyrer, fortællinger og gode historier af oplæsere, der fortæller med indlevelse og entusiasme. Fanø Fortællefestival er for hele familien.

Strikkeglade folk mødes på Fanø i september til international.strikkefestival. Her er garn i lange baner, og man kan opleve alt omkring strikkeuniverset. Der er boder, workshops, udstillinger, underholdning og lækker mad.

Læs mere om de mange festivaler på Fanø her.